Help, een tiener in huis! (2)

Vertel je kind dat hij of zij met vragen altijd bij jou terechtkan

Veranderingen van het brein, lichaam en gedrag (zie onze vorige blog (https://gnap.ziber.eu/publish/News/News/Edit/4405585)): de puberteit brengt nogal wat teweeg in het leven van je tiener en jou. Hoe begeleid je je kind daar zo goed mogelijk bij?

 

Praten

Je kunt je kind op de gedrags- en lichamelijke veranderingen voorbereiden door erover te praten. Vertel je kind welke veranderingen er gaan komen en ook dat hij of zij met vragen hierover altijd bij je terechtkan. Vaak zijn kinderen wat onzekerder in deze periode. Dat is heel normaal. Praat er ook over dat lichamen er heel verschillend uit kunnen zien.

 

Hygiëne

Let op je eigen hygiëne, geef zelf het goede voorbeeld, zonder te mopperen. Opvoeden is vooral ook voorleven. Maak van je tiener geen uitzondering, behandel broertjes en zusjes hetzelfde. Als je wil dat je kind om de dag doucht, dan moet de rest van het gezin dit ook doen. Is douchen een gedoe, leg dan uit waarom je wil dat je kind regelmatig onder de douche stapt en zoek samen naar een oplossing. Misschien wil je kind ’s morgens liever slapen en is ’s avonds douchen een betere optie.

Ruikt je tiener naar zweet? Laat dan zien welke deo jij gebruikt, ga samen shoppen en laat hem of haar een eigen deo uitkiezen. Vind je jouw kind nog erg jong voor een reguliere deodorant of is zijn of haar huid snel geïrriteerd, stuur dan voorzichtig richting een deo zonder alcohol of parfum.

 

(Extra) voedingsstoffen

Tieners groeien hard. Daarom zijn ze snel moe en vaak hongerig. Bepaalde voedingsstoffen kunnen daarom extra belangrijk zijn.

- Calcium is goed voor de botopbouw. Het zit vooral in melk, melkproducten en kaas, maar ook in graanproducten en sommige groenten.

- Vitamine D is nodig zodat het calcium kan worden opgenomen in de botten. Als je kind een lichte huid heeft en veel buiten komt, dan levert dat genoeg vitamine D op voor de groeispurt. Is dat niet het geval, dan is het verstandig in de periode van snelle groei vitamine D-tabletjes te geven.

- Vooral meisjes die al ongesteld zijn, hebben ijzer nodig omdat ze daar iedere maand tijdens de ongesteldheid wat van verliezen. IJzer zit vooral in groenten, vlees en graanproducten zoals bruinbrood. In witbrood zit nauwelijks ijzer, in volkorenproducten juist veel. IJzer wordt het best opgenomen in een maaltijd met vitamine C en niet met een melkproduct. Het is dus handig om bij de grootste (volkoren)broodmaaltijd fruit(sap) te geven en de melk te bewaren voor andere momenten op de dag.

- Vitamine C. Het lichaam neemt ijzer beter op samen met vitamine C en dat zit vooral in fruit, groenten en aardappelen.

 

Al met al is de puberteit een spannende fase, vooral voor je kind, maar soms ook voor jou. Door open en nieuwsgierig naar je kind te kijken, begrijp je hem of haar beter. Je hoeft niet altijd ongerust te zijn. Kijk zo nu en dan van een afstand naar je kind en sta klaar als hij of zij je nodig heeft. Zo zie je beter hoe je tiener probeert om volwassen te worden. Daar mag je trots op zijn!

 

Help, een tiener in huis! (2) Help, een tiener in huis! (2)