PCOAZ leerkrachten geven passend onderwijs beter vorm door incompany opleiding

Dit schooljaar is binnen de 13 scholen van Stichting PCOAZ een speciale opleiding gestart op eigen locatie en met 27 eigen medewerkers. Het gaat om de officiële opleiding HBO Master Special Educational Needs (SEN). Deze wordt door Hogeschool Utrecht op maat verzorgd met het doel álle kinderen van PCOAZ scholen excellent onderwijs te kunnen geven op hun eigen niveau.

Sinds de invoering van ‘passend onderwijs’ aan het begin van dit schooljaar, gaan kinderen als het kan, naar het regulier onderwijs. Speciaal onderwijs blijft bestaan voor kinderen die daar het beste op hun plek zijn. Om goed passend onderwijs te bieden zijn uitstekend opgeleide leerkrachten en goede intern begeleiders nodig. De MasterSEN opleiding levert een belangrijke bijdrage aan dit doel.

In de opleiding met specialisaties ‘gedrag’ en ‘leren’, specialiseren de PCOAZ leerkrachten zich in speciale onderwijszorg. Binnen de opleiding is ruimschoots aandacht voor onderwerpen die de soms moeizame interactie
tussen leraar en kind of tussen kind en groep verduidelijken. De nadruk ligt in eerste instantie op goed onderwijs, afgestemd op de behoeften van de kinderen en de preventie van probleemgedrag.
De medewerkers hebben kennis nodig van de sociaal-emotionele ontwikkeling en het gedrag van kinderen en moeten weten welke gedragsaanpakken mogelijk en nodig zijn.
De opleiding geeft inzicht in gedragsverschillen, de cursisten kunnen deze inzichten in de klas gebruiken. De leerkrachten nemen de opgedane kennis natuurlijk mee naar hun school en doen tijdens de opleiding ook praktijkonderzoek op hun eigen school, dus het heeft ook direct effect op hoe er op de eigen school gewerkt wordt.
De opleiding wisselt theorielessen en praktijkopdrachten af en duurt twee jaar.

Ook Lucie Louter, leerkracht groep zeven op De Boeg in Alblasserdam, is goed te spreken over de opleiding die ze volgt. “Het is een pittige studie, we zijn in september begonnen, maar het heeft tot nu toe al zoveel gedaan. Het geeft onderbouwing en nieuwe inzichten aan datgene wat al een aantal jaren in mijn hoofd zit.
Een concrete leervraag voor mij is: hoe kunnen we het onderwijs beter laten aansluiten op de verschillende leerbehoeften en de verschillende talenten van de kinderen? Hoe zorg je dat alle kinderen in een groep het beste uit zichzelf kunnen halen, waarbij een beroep wordt gedaan op wat ze op cognitief gebied kunnen, maar ook op datgene wat ze zelf graag willen leren of waar ze goed in zijn. Dat kan zeker ook ten goede komen aan leerlingen die lastig, dwars of juist teruggetrokken gedrag vertonen en die daardoor niet laten zien wat ze eigenlijk kunnen.
Ook is het goed om meer te leren hoe je met een preventieve aanpak kunt werken om negatief gedrag en straffen te voorkomen, zodat je in een positieve relatie kunt blijven.
De opleiding tot gedragsspecialist biedt de perspectieven om deze uitdaging aan te gaan.”

Via de Master SEN opleiding specialiseren PCOAZ leerkrachten zich in speciale onderwijszorg Via de Master SEN opleiding specialiseren PCOAZ leerkrachten zich in speciale onderwijszorg