Dag luiers!

Zindelijk worden gaat stap voor stap. Het begint met interesse wekken bij je kind om...

Zindelijk worden gaat stap voor stap. Het begint met interesse wekken bij je kind om zindelijk te worden. Zet een po op een duidelijke plaats, laat zien dat je als ouder naar de wc gaat en de wc doorspoelt of dat leeftijdgenootjes die al naar de wc gaan dat doen, lees boekjes over zindelijk worden of laat je kind spelen met een plaspop met een potje.

Potje
Je kunt het beste starten met een potje omdat veel kinderen de wc een beetje eng vinden. Het is zo’n groot gat waar ze boven moeten zitten, het doorspoelen vinden ze vaak griezelig (vergelijkbaar met de angst weg te kunnen spoelen in het doucheputje) en ook het geluid van het doorspoelen is mogelijk best eng. Daarbij heeft je kind op het potje zelf meer controle en kan hij of zij meer zelf doen. Het is daarbij belangrijk dat je kind lekker zit zodat hij of zij zich goed kan ontspannen en zo op een goede manier kan plassen en poepen en niet hoeft te persen. Jongens kunnen dan ook het beste zittend leren plassen, omdat bij staand plassen de kans groter is dat ze gaan persen. Gaat je kind niet op het potje maar op de wc, dan kun je gebruikmaken van een wc-verkleiner en een krukje voor onder de voeten om lekker ontspannen te zitten.

Onderbroekje
De luiers van nu zijn zo goed dat ze je kind maar heel slecht laten voelen wanneer hij of zij nat is. Daarom kan het enorm helpen de luier uit te doen en je kind in een onderbroekje te laten lopen. Dat gaat natuurlijk het gemakkelijkst in de zomer, maar ook in de winter is het mogelijk. Daarbij is het in deze beginfase ook belangrijk dat de kleding gemakkelijk uitgaat. Wanneer het je kind lukt de behoefte even op te houden als hij of zij aandrang voelt, dan kan dit nog maar heel kort en het zou jammer zijn als het dan alsnog mis gaat omdat de bretels, knoopjes of riem niet snel genoeg los gaan.

Eerste succes
Je kunt je kind een aantal keren per dag op de wc zetten. Na het eten is vaak een goed moment omdat de spijsvertering dan gestimuleerd is en de kans op een geslaagde poging op het potje groter is. Zo’n succes stimuleert je kind enorm om vaker te plassen of poepen op de po. Gaat je kind dan ook ervaren dat een natte of vieze onderbroek vervelend is en merkt dat het iets voelde voordat de plas of poep kwam, dan worden de eerste belangrijke stappen op de weg naar zindelijkheid gezet.
Is je kind bang of verzet hij of zij zich? Dan is het belangrijk niets te forceren!

Geduld
Lukt het je kind op tijd naar de wc te gaan of enige tijd droog te blijven? Waardeer dit en geef een complimentje, maar doe dit niet te overdreven. Anders wek je de indruk dat zindelijk worden een enorme prestatie en dus wel moeilijk is. Ook kan je kind zich onder druk gezet voelen en bang worden te falen. Start dus ook geen beloningssysteem. Luierloos door het leven gaan is de beloning voor alle inspanning. Heeft je kind een ongelukje, reageer hier zo neutraal mogelijk op, word niet boos en geef zeker geen straf. Wees en blijf vooral geduldig. Je kunt je kind niet zindelijk maken, maar wel helpen zindelijk te worden.

 

 

 

potje potje