Zonder luiers, maar nu nog even niet

Sommige kinderen worden bijna vanzelf zindelijk. Op een dag besluiten ze...

Sommige kinderen worden bijna vanzelf zindelijk. Op een dag besluiten ze zindelijk te worden en binnen een week zijn ze op wat ongelukjes na droog. Er is ook een grote groep kinderen die meer moeite hebben om zindelijk te worden, die na weken van proberen nog vaak nat zijn of na een goede start toch weer in hun broek plassen of moeite hebben met het poepen op de wc.

Terugval
Zo’n terugval komt vaak voor. Soms komt dit doordat je kind in het begin alles rond het zindelijk worden spannend en interessant vindt, maar als het nieuwe eraf is, de interesse verliest en naar de wc gaan gewoon vergeet. Andere redenen zijn ziekte, een grote verandering in het leven van je kind of angst om in een vreemde omgeving naar de wc te gaan. Ook een boze of zwaar teleurgestelde reactie op een ongelukje kan er voor zorgen dat je kind meer moeite krijgt met droog blijven. Je kunt dan beter accepteren dat het even niet goed gaat en je kind blijven begeleiden bij het zindelijk worden. Vaak is het weer even oppakken van je eerdere aanpak hiervoor al voldoende.

Macht
Je peuter kan zindelijk worden ook als machtsmiddel inzetten in de soms flink dwarse peuterperiode. Hij of zij heeft de macht in handen omdat je hem of haar niet kunt dwingen zindelijk te worden. Werkt je kind op geen enkele manier mee, dan bereik je als ouder niets. Het beste is je kind te motiveren om zindelijk te worden en te laten merken dat het vooral voor hem of haar zelf fijn is om zindelijk te zijn. 

Extra hulp 
Een kleine groep kinderen heeft veel meer moeite met zindelijk worden. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals een lichamelijk probleem, angst, opstandigheid of omstandigheden in de leefomgeving. Begeleiding van je kind door deskundigen, bijvoorbeeld een bekkenfysiotherapeut of een poeppoli van een ziekenhuis, kan dan uitkomst bieden.

even geduld even geduld