Eindtoets basisonderwijs: geef je kind vertrouwen

Gaat je kind naar groep 8? Dan weet je dat sinds dit jaar de afname van de Eindtoets verplicht ...

Gaat je kind naar groep 8? Dan weet je dat sinds dit jaar de afname van de Eindtoets verplicht is voor alle basisscholen. Deze toets is bedoeld om in kaart te brengen hoe het kindcentrum op onderwijsgebied presteert. De Onderwijsinspectie neemt deze gegevens mee in de beoordeling van het onderwijs van het kindcentrum. 

Drie toetsen
Basisscholen kunnen dit jaar een keuze maken uit drie toetsen: IEP, CITO en Route 8. 
•    IEP maakt een duidelijk onderscheid in taal en rekenen. Leerlingen antwoorden direct in het toetsboekje. De opgaven lopen op in niveau. 
•    Route 8 is een digitale toets. Leerlingen kiezen zelf de volgorde van de onderdelen. Het niveau van de toetsvragen wordt aangepast aan de vaardigheden van de leerling tijdens het maken van de toets. 
•    CITO heeft twee toetsen: basis en niveau. De leerkracht kiest op basis van het schooladvies welke toets de leerling maakt. 
De toetsen hebben verschillende afnamemomenten. 

De uitslag en het advies
Je kind en jij hebben al een advies voor het voortgezet onderwijs gekregen. Dit advies is gebaseerd op het leerlingvolgsysteem (Parnassys). Dit omvat meer dan alleen de CITO-toetsen die je kind vanaf groep 1 heeft gemaakt. Scoort je kind op de Eindtoets hoger dan het gegeven advies, dan kun je overwegen hierover in gesprek te gaan met het voortgezet onderwijs. Het belang van je kind staat daarbij voorop. Scoort je kind veel lager op de Eindtoets dan het advies, dan heeft de score geen invloed op het aannamebeleid van het voortgezet onderwijs. 

(Ont)spanning
Het maken van de toets roept bij heel veel kinderen en hun ouders spanning op. Een beetje spanning is helemaal niet erg, veel kinderen zijn daardoor heel alert tijdens het maken van de toets. Te veel spanning kan er echter voor zorgen dat kinderen onderpresteren. Zorg daarom voor ontspanning en straal vertrouwen uit naar je kind. Dit heeft een positieve invloed op de manier waarop je kind aan de toets begint. Veel succes!

Meer weten? Kijk op http://wij-leren.nl/centrale-eindtoets-basisonderwijs.php 

 

Start finish Start finish