Van met naar zonder speen

Het eerste jaar heeft je baby een natuurlijke zuigbehoefte. Dan is het zuigen op een speen...

Het eerste jaar heeft je baby een natuurlijke zuigbehoefte. Dan is het zuigen op een speen prima. Vooral de eerste zes maanden kan die behoefte heel intens zijn en wil je baby zowel overdag als ’s nachts een speentje op bepaalde momenten. Daarna neemt die behoefte af omdat kinderen andere dingen met hun mond gaan doen: ze gaan gevarieerder eten en drinken, onderzoeken allerlei speeltjes met hun mond en gaan op andere dingen sabbelen en bijten. U kunt uw baby dan nog een speentje geven als dat helpt om in slaap te vallen, maar probeer de rest van de dag speenloos door te komen.

Tussen het eerste en het tweede jaar kan je kind ook zonder speen in slaap komen. Als je in deze fase stopt met de speen voorkom je latere problemen zoals een afwijkende tand- of kaakstand, een grotere kans op mond ademen, verkoudheden en oorproblemen, afwijkend slikken en kauwen en het verkeerd uitspreken van de letters l, n, d, t, s en z.

Probeer vooral het moment voor te zijn dat je kind bewust gehecht raakt aan de speen, want dan wordt het afleren ervan een emotionele aangelegenheid. Dat is veel moeilijker dan het afleren van een gewoonte.

 

Deze informatie is afgestemd met de logopedisten van Logopediepraktijk de Volgerlanden. Heb je vragen over afwijkende mondgewoonten of over eet- en drinkproblemen? Neem dan gerust en vrijblijvend contact met hen op, 078 - 625 66 06 of logopediegcv@gc-devolgerlanden.nl. Zij helpen je graag.

 

 

speen speen