Lekker en veilig fietsen met je kind

Jong geleerd is oud gedaan. Dat geldt ook voor fietsen. Fietsen is een makkelijke manier...

Jong geleerd is oud gedaan. Dat geldt ook voor fietsen. Fietsen is een makkelijke manier om gezond te blijven en biedt een prima uitlaatklep voor alle energie die je kind heeft. Ook is het goed voor zijn of haar eigen verkeersveiligheid, want als je jong leert fietsen doe je ervaring op in het verkeer, weet je waar je op moet letten en wat je wel of beter niet kunt doen. Ook maakt fietsen je kind zelfstandig. De fiets is vaak zijn of haar eerste eigen transportmiddel en opent de wereld naar voorheen onbereikbare bestemmingen. Bovendien is fietsen gewoon leuk!

Maar hoe zorg je er nu voor dat dat fietsen ook zo veilig mogelijk gebeurt? Het belangrijkste is dat je rekening houdt met de leeftijd van je kind. 
•    Is je kind nog geen 4 jaar? Dan lukt het nog niet om situaties in te schatten, dus oversteken zonder te kijken of onvoorspelbaar reageren is niet vreemd. Je kind kan wel leren van wat jij kort benoemt, zoals stoppen, knopje drukken, eerst groen of eerst links, dan rechts en nog eens links en dan pas oversteken. 
•    Is je kind tussen de 4 en 8 jaar? Dan kan hij of zij oversteken, maar alleen wanneer je nadrukkelijk de opdracht geeft dit te doen. Door onderweg een vraag te stellen kun je je kind spelenderwijs verkeersbewuster maken.
•    Is je kind tussen de 8 en 10 jaar? Dan lukt het nog niet om gevaren in het verkeer aan te zien komen. Er is zoveel dat om aandacht vraagt! Leer je kind dat het belangrijk is om extra goed te kijken.
•    Is je kind tussen de 10 en 12 jaar? Dan is zijn of haar fietsvaardigheid nog niet helemaal voltooid en zijn complexe situaties met meerdere verkeersdeelnemers moeilijk of nog niet te overzien. Toch kan zelfstandig naar het kindcentrum en/of huis fietsen meestal al wel. Om deze stap goed en geleidelijk te zetten kun je een veilige, vaste route kiezen en deze vooraf een paar keer met je kind op een rustige dag oefenen. Zodra je denkt dat het vertrouwd is, kun je hem of haar eens zelfstandig naar huis laten fietsen. Zorg er ook voor dat bagage veilig meegenomen kan worden in een rugzak of fietstas en leg uit dat je nooit met drie of meer naast elkaar moet fietsen.
•    Is je kind tussen de 12 en 14 jaar? Dan gaat hij of zij grenzen verkennen in het verkeer, meer risico’s nemen en de eigen mogelijkheden overschatten. Vooral jongens onderschatten de snelheid van naderende motorvoertuigen. 
•    Is je kind ouder dan 14 jaar? Dan is hij of zij fietsvaardig!
Wat kun je als ouder verder nog doen? Veel samen oefenen, zelf het goede voorbeeld geven (hand uitsteken, niet bijremmen met je voeten, stoppen voor rood licht, twee handen aan het stuur, niet naast een vrachtwagen of bus rijden, niet vlak voor een auto langs schieten) en zorgen voor een bij je kind passende fiets met werkende verlichting en een helm. Op de pedalen!


Meer weten? Kijk op http://www.nederlandfietsland.nl/alles-over-fietsen/fietsen-met-kinderen of https://www.fietsersbond.nl/de-feiten/verkeer-en-veiligheid/kinderen-en-veilig-fietsen#.V2B1nruLRMx

DSC_0416 DSC_0416