Veilig en gezond tussendoortje voor je kleintje (2)

Wat is een verantwoord tussendoortje voor je peuter of kleuter?

Onze vorige blog (https://www.pit-ko.nl/nw-26447-7-4293441/nieuws/veilig_en_gezond_tussendoortje_voor_je_kleintje_1.html?page=0) ging over hoe ‘gezond’ tussendoortjes zijn en hoeveel en welke tussendoortjes je je peuter of kleuter per dag kunt geven. In deze blog lees je over wat veilige tussendoortjes zijn.
 

Snij nog alles klein
Op onze kindcentra zien we vaak fruitbakjes terug met hele snoeptomaatjes, hele druiven of blokjes kaas. Je kindje kan zich hierin verslikken of zelfs stikken. Snij een tomaatje of druif altijd door (het liefst over de lengte in vieren). Geef je peuter om deze reden ook geen hele noten of pinda’s. Die kleine ronde dingen hebben namelijk de neiging om ‘in het verkeerde keelgat’ te schieten en de luchtpijp af te sluiten. Geef op deze leeftijd liever ook geen blokjes kaas of kleine knakworstjes mee.
 

Mondmotoriek en slikreflex
Kinderen onder de 5 jaar hebben een hoger risico om zich te verslikken, want hun mondmotoriek werkt nog niet optimaal. Je kindje moet nog leren om zijn of haar mond-, keel-, en tongspieren volledig te coördineren. Ook de slikreflex is nog in ontwikkeling. Als het mis lijkt te gaan, is het allerbelangrijkste dat je probeert rustig te blijven. Dan lukt het om helder na te denken en de juiste hulp te verlenen. In de meeste gemeenten is het mogelijk een gratis cursus kinderEHBO te volgen. De belangrijkste tip: blijf er altijd bij als je kindje aan het eten is.

Een simpele manier om te testen of je kindje toe is aan ongesneden voedsel (vanaf 5 jaar):

- laat je kind rechtop staan en zijn of haar linkerarm omhoog brengen met de bovenarm over het linkeroor heen
- laat je kind dan de arm buigen over de bovenkant, het hoogste punt, van het hoofd heen om te proberen zijn of haar rechteroor te pakken.

Lukt dit? Dan zijn de lichamelijke ontwikkelingen in het halsgebied (mondmotoriek, ademen en slikken) van je kindje ver genoeg.

 

Jong geleerd, oud gedaan
Kinderen leren tijdens hun jeugd wat ‘leuk’ en ‘normaal’ is. Dus als je je kindje van jongs af aan leert om verantwoord te snacken, is de kans groot dat dit ook later de norm wordt. Zo wordt de kans op overgewicht en gebitsproblemen verkleind. Ook niet spelen met eten en rustig eten kun je je kindje al jong aanleren.
 

Eet lekker!

MicrosoftTeams-image MicrosoftTeams-image